Openingsexpositie galerie LYTS

Openingsexpositie galerie LYTS

Openingsexpositie galerie LYTS 1033 848 Galerie LYTS

Kunst met een noordelijk tintje

Op 10 juni 2018 opent in Woudsend een nieuwe kunstgalerie onder de naam Galerie LYTS.

De galerie is gevestigd in een rijksmonument uit 1805, genaamd “De Bakkerij”, aan de Midstrjitte 63 te Woudsend.

LYTS (Fries voor KLEIN) is een initiatief van Tjeerd Meijer, die na een carrière van ca. 38 jaren in de advocatuur en naast zijn bestaande activiteiten als bedrijfsadviseur tijdens de zomer in Woudsend als galeriehouder actief wordt.

Vertrekpunt is een in de loop der jaren opgebouwde privé collectie schilderijen. Deze collectie bestond aanvankelijk vooral uit kleine schilderijen. Veelal landschappen en bloemstillevens. “LYTS” refereert aan de geringe omvang van de werken alsmede aan het gegeven dat kleine schilderijen aantrekkelijk geprijsd kunnen worden. Daarmee zou de kunst ook voor een groter publiek toegankelijk worden.

LYTS wordt nu vooral geïnspireerd door expressionistische stromingen zoals Groninger Kunstkring De Ploeg en de Bergense school.

In de  collectie ligt de nadruk op het werk  van Noordelijke schilders. Zo is recent een fraaie gouache van Gerrit Benner (de Sneeker waterpoort) aangekocht. Onder de eigen collectie bevinden zich  onder andere werken van de Groninger Kunstkring De Ploeg en van de Bergense school. Voor een overzicht van de collectie wordt verwezen naar de website www.galerieLYTS.nl.

In LYTS zal jaarlijks tijdens de zomermaanden – naast schilderijen uit de eigen collectie – werk worden getoond van in Noord-Nederland werkzame schilders. De openingsexpositie begint op 10 juni a.s. en toont werk van de in Groningen wonende en werkzame Ilse Brul (www.ilsebrul.nl). Voor nadere gegevens over Ilse Brul wordt naar de bijlage verwezen.

De opening zal worden verricht door Meindert Seffinga, directeur van het Fries Scheepvaart Museum, gevestigd te Sneek. Bijzonder is dat tot de collectie van dit museum een tweetal uit  “De Bakkerij” (nu galerie LYTS) afkomstige bedstedenwanden in Lodewijk de XV-de en Lodewijk de XVI-de stijl behoort.

Muzikale omlijsting van de opening door Duo Odessa, viool (Koos Koopmans) en accordeon (Joost van Son)

De expositie loopt van 10 juni tot en met 26 augustus 2018.