Jentsje Popma 100 jaar

Jentsje Popma 100 jaar

Jentsje Popma 100 jaar 1280 1082 Galerie LYTS

De bekende Friese landschapschilder Jentsje Popma heeft op 30 september 2021 zijn 100ste verjaardag gevierd.

Aan dit jubileum is veel aandacht besteed, onder andere met een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in de Grote Kerk in Leeuwarden tijdens de vorige zomer. De expositie in het Fries Museum genaamd “Jentsjes lânskip”, die begon op 30 september jl., loopt nog tot en met 5 juni 2022 en toont karakteristieke landschappen van Popma.

Rond 2015 heeft Popma zijn atelier, bestaande uit meer dan 100 schilderijen, beelden en andere zaken aan de Stichting Nijkleaster overgedragen. Nijkleaster organiseert regelmatig vanuit de kerk in Jorwert verkoopexposities. De stichting heeft vorig jaar het zeer fraaie overzichtsboek “Jentsje Popma, kunstenaar met een missie” uitgegeven (ISBN 978 90 5615 740 I).

Op 9 oktober 2021 organiseerde Nijkleaster wederom een verkooptentoonstelling in de kerk in Jorwert. Tjeerd Meijer van Galerie LYTS was een van de bezoekers, die blij verrast waren toen Jentsje Popma zelf een kijkje kwam nemen.

Nieuwe werken bij Galerie LYTS

Een van de nieuwe aanwinsten van 9 oktober is het schilderij “De Eese” dat niet gesigneerd was. Popma was zo vriendelijk om het werk alsnog – zij het met viltstift – voor LYTS te signeren. Een gedenkwaardige gebeurtenis.

Jentsje Popma

LYTS beschikt momenteel over een vijftal nog niet verkochte olieverfschilderijen van Jentsje Popma. Een van de recentste aanwinsten is het sfeervolle landschap met rode maan (afmetingen 40 x 33, olieverf op paneel, gedateerd 1978).

Jentsje Popma - Rode maan