Bezoek de expositie van Johan Haanstra, Ina Hogen Esch en Ad van den Boom!

Bezoek de expositie van Johan Haanstra, Ina Hogen Esch en Ad van den Boom!

Bezoek de expositie van Johan Haanstra, Ina Hogen Esch en Ad van den Boom! 1348 1323 Galerie LYTS

Op zondag, 29 augustus, start LYTS met haar tweede zomer(verkoop)expositie. De tentoonstelling bevat zo’n 80 (!) schilderijen van Johan Haanstra (1914-1991) en zijn weduwe Ina Hogen Esch (1946). De unieke verzameling schilderijen is nooit eerder in deze omvang getoond en geeft goed beeld van hun beider oeuvre. De verzameling is grotendeels afkomstig van de stichting Haanstra Hogen Esch, die is opgericht om het werk van beide kunstenaars een podium te geven.

De geëxposeerde schilderijen zijn gemaakt in de periode dat Haanstra en Hogen Esch in Warns (Frl) waren neergestreken en Haanstra zijn volledige tijd aan schilderen kon wijden: hij was namelijk gepensioneerd als docent van de kunstacademie in Enschede. Haanstra en Hogen Esch maakten in Warns een zeer creatieve periode door.

De hernieuwde belangstelling voor het werk van Haanstra is gewekt door het boek “Omstreken van Eppie Dam” dat in 2020 is uitgegeven door uitgeverij DeRyp te Koudum. Hierin heeft Eppie Dam – geïnspireerd door het werk van Haanstra – bij een dertigtal schilderijen een gedicht gemaakt in het Fries (met Nederlandse vertaling erbij). Dit boek is momenteel in LYTS verkrijgbaar.
Museum Belvédère heeft enkele werken van Haanstra in zijn collectie opgenomen. In MB (tijdschrift van het museum) van april 2021 wijdt directeur/conservator Han Steenbruggen een lezenswaardig artikel aan het werk van Haanstra.

De in LYTS getoonde schilderijen zijn alleszins vriendelijk geprijsd (voor €1.000,00 heeft u al een fraai olieverfschilderij van Haanstra in huis).

LYTS toont daarnaast bronzen beelden van de veelzijdige kunstenaar Ad van den Boom (1959).

De expositie loopt van 29 augustus t/m 10 oktober 2021. Tijdens de expositie is Galerie LYTS elk weekend geopend en verder op afspraak.

SAVE THE DATE

Zondagmiddag, 19 september komen Ina Hogen Esch en Ad van den Boom persoonlijk naar LYTS voor een Meet & Greet met de bezoekers van de galerie. Ook Han Steenbruggen geeft die middag acte de présence en zal een boeiend verhaal over Haanstra vertellen. Tenslotte is er livemuziek en wordt de inwendige mens ook niet vergeten.

Nadere informatie volgt in de volgende nieuwsbrief.